U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Voorkom wormbesmetting, laat uw hond geen slakken eten.

 

Laat uw hond geen slakken eten.

Met al die overvloedige regenval zijn er nu ook meer slakken. Er zijn honden die graag slakken eten. Dit is echter niet gezond voor de hond. Via het eten van de slakken kunnen ze besmet raken met longworm (ook wel Franse hartworm genoemd). Ze kwamen eerder niet in Nederland voor, maar sinds 2007 zijn er ook gevallen in Nederland bekend.

De larven van de Franse hartworm leven in slakken en kikkers.

Een slak houdt van hondenpoep, eventueel aanwezige larven van de hartworm daarin, kruipen in het lichaam van de slak. Via de opgegeten slak komen de larven in de darmen van de hond terecht. Via de bloedvaten komen deze larven uiteindelijk in de rechter harthelft en de longslagader terecht. Klachten krijgt de hond meestal pas als de ziekte al in een ernstiger stadium is gekomen. Symptomen kunnen zijn; hoesten, kortademig (vooral na inspanning), lichte bloedarmoede en lusteloosheid, gewichtsverlies. De benauwdheid zal steeds meer toenemen. De worm is niet zichtbaar op een röntgenfoto, dus ontlastingsonderzoek is noodzakelijk.

Besmette honden kunnen via hun ontlasting ook weer andere honden besmetten.
Probeer dus ten alle tijden te voorkomen dat de hond slakken eet. En heb je een hond die het wel doet, ontworm dan regelmatiger met een geschikte wormkuur.