U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Bravecto

Op dit moment verschijnen er veel verontrustende berichten op social media over de veiligheid van het anti-vlooien en anti-teken middel Bravecto.
 
Laten we voorop stellen dat u, in de bescherming van uw huisdier moet kiezen voor een middel of manier waar u vertrouwen in heeft en dat er veel verschillende manieren en middelen zijn.Maar omdat we veel vragen over de veiligheid van Bravecto krijgen en de informatie en angst op social media niet strookt bij de wetenschappelijke informatie over het product en de ervaringen die wij en collega dierenartsen met Bravecto hebben voelen we ons genoodzaakt op de situatie te reageren.
 
Bravecto is een nieuw product, het is in februari 2014 in 60 landen geregistreerd en vervolgens op de markt gebracht. Om een diergeneesmiddel Europees op de markt te mogen brengen moet het geregistreerd worden bij het European Medicines Agency (EMA) en in Nederland bij het Centraal Bureau Geneesmiddelen (CBG-MeB). Deze overheidsorganen nemen de gezondheid voor mens en dier heel serieus en een registratie wordt niet zomaar afgegeven. Er moeten een hele hoop onderzoeken en veiligheidsstudies gebeuren alvorens er tot goedkeuring wordt over gegaan.Bravecto is een middel dat bij de registratie zeer veilig is gebleken en de bijwerkingen worden als “zeer zeldzaam” beoordeeld, dat wil zeggen “meer dan 1 maar minder dan 10 op de 10.000 gebruikers” gecategoriseerd. Bijwerkingen die beschreven zijn, zijn gastrointestinale bijwerkingen; zoals braken en diarree van voorbijgaande aard. Ook een verhoogde speekselvloed en gebrek aan eetlust van voorbijgaande aard kunnen worden gezien.Op het moment dat een diergeneesmiddel op de markt komt wordt ook de distributie vast gelegd en zo mag Bravecto alleen door dierenartsen worden gedistribueerd. Als er door eigenaren een bijwerking aan de dierenarts wordt gemeld worden deze doorgegeven aan de EMA of CBG en zo blijft er controle op het diergeneesmiddel.
Inmiddels zijn er 30 miljoen dieren behandeld met Bravecto en de veiligheidsclassificatie is nog niet aangepast.  
 
Wij schrijven Bravecto voor sinds 2014. Sinds dat we zijn begonnen met voorschrijven hebben we overwegend positieve berichten ontvangen van onze klanten. Wij hebben in onze kliniek nog geen klachten ontvangen over Bravecto anders dan de hierboven genoemde klachten die vermeld zijn op de bijsluiter.De verhalen die de ronde gaan op Social Media zijn erg dramatisch. Er is echter nog geen bewijs dat deze verhalen ook kloppen.
Voor alsnog zijn er geen sectie- of onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat deze verhalen gebaseerd zijn op feiten.
 
Wij willen de beste zorg voor uw huisdier en op het moment dat blijkt dat Bravecto of welk middel dan ook, niet de beste zorg voor uw dier is zullen we het ook zeker niet meer adviseren. Maar op dit moment hebben wij geen reden om aan de veiligheid van Bravecto te twijfelen. Wij hebben nog alle vertrouwen in de veiligheid van Bravecto. Maar zullen zeker de informatie, onbevooroordeeld, op de voet blijven volgen.
Indien uw hond mogelijk bijwerkingen laat zien van Bravecto (of enig ander diergeneesmiddel) neemt u dan contact op met onze dierenkliniek. Dan kunnen wij deze mogelijke bijwerkingen doorgeven aan de juiste instanties. Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.