U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Wat is "normaal" gedrag voor een oudere kat?

De oudere kat en zijn kwalen.

Veel katten bereiken tegenwoordig een hoge leeftijd, iets waar de eigenaar blij om is. Maar helpen we onze ouder wordende kat wel voldoende? Vaak denken we dat bepaalde verschijnselen die we zien bij de oudere kat, zoals meer slapen, minder bewegen, afvallen en dergelijke, bij de oudere leeftijd horen. Veel mensen denken dat er daarom niets aan te doen is. Maar dit is onterecht, het kan ook door onderliggende aandoeningen veroorzaakt worden. Het is dus mogelijk, ondanks de leeftijd, de kwaliteit van het leven van uw kat te verbeteren.

 Hoe oud is uw kat eigenlijk?

90% van de katten die ouder zijn dan 12 jaar lijden aan Osteo-Arthrose. Dit is een aandoening van de gewrichten en kan erg pijnlijk zijn. Verschijnselen hiervan laat de kat niet duidelijk zien. Vaak loopt de kat niet of nauwelijks kreupel. Een kat past eerder zijn leven aan; hij springt minder, vermijdt traplopen of hogere (lig)plaatsen en loopt minder, maar slaapt meer.

Ook kunnen oudere katten last krijgen van cognitieve disfunctie, deze aandoening is vergelijkbaar met Alzheimer bij de mens. Deze katten kunnen zich terugtrekken, in huis gaan plassen of poepen. Ze worden soms heel aanhankelijk, kunnen meer gaan miauwen (met name ’s nachts) en kunnen  verward raken. Dit uit zich door bijvoorbeeld in; stilstaan voor een muur of telkens terugkeren naar hun voedingsbakje ondanks dat ze net gegeten hebben.

Daarnaast kunnen aandoeningen zoals nierfalen, diabetes en schildklierproblemen ook klachten geven die onder de ouderdom worden geschaard maar die wel behandeld of ondersteund kunnen worden waardoor de levenskwaliteit van uw kat enorm kan verbeteren.

 Wilt u uw oudere kat goed in de gaten houden dan adviseren wij het volgende:

U  kunt altijd geheel vrijblijvend advies aan de assistente of dierenarts vragen tijdens een bezoek of via de telefoon. Alle (be)handelingen gaan in overleg met u zodat u duidelijk weet waar u (financieel) aan toe bent.