U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Vuurwerkangst, wat kunt u doen?

December en vuurwerk.

De maand december staat niet alleen voor gezelligheid maar voor, best veel honden, ook voor vuurwerkangst. Wat is het fijn als uw hond geen krimp geeft om dat geknal. Maar de eigenaren van honden met vuurwerkangst weten hoe bang hun honden kunnen zijn. Wat kunt u in deze maand doen, om uw hond zo goed mogelijk te helpen?

Er is een verschil tussen schrikken, even bang zijn na een knal maar daarna weer herstellen tot de hele dag liggen te rillen van angst.

Kijk goed hoe bang uw hond echt is. Geef steun, door leiding te nemen, maar ga niet “troosten”. Daarmee bevestigt u alleen maar de angst. Raadpleeg een goede erkende gedragstherapeut bij vuurwerkangst. U kunt echt meer doen als dat u misschien verwacht.

Naast gedragstrainingen kunt u ook gebruik maken van hulpmiddelen als voedingssupplementen, speciale halsbanden, verdampers en in het uiterste geval medicatie. Dit laatste kan alleen in overleg met de dierenarts, sommige tabletten kunnen niet gegeven worden bij o.a. nierfalen of epilepsie.

Informeer tijdig (begin december!) bij de dierenarts wat u het beste kan doen om uw hond te helpen. Sommige supplementen moet langer gegeven worden om optimaal hun werk te kunnen doen.

Bij milde angst is een verdamper in het stopcontact een hulpmiddel. Deze verdamper verspreid feromonen, die de hond gerust zullen stellen. Dit is een hormoon die de moederhond ook verspreid om haar pups gerust te stellen. Mensen ruiken dit niet. De Adaptil halsband werkt op dezelfde manier. Het voordeel is dat de hond die altijd om heeft en er zo buiten ook wat aan heeft.

Is de angst extremer, dan adviseren wij om 4 tot 6 weken voor oud en nieuw, met clomicalm te beginnen. Dit is een medicijn waardoor de hoeveelheid prikkels, die door het dier worden waargenomen, verminderen. Hierdoor staat hij ook beter open voor gedragstraining.


Is de angst zo extreem dat de hond niets meer durft, dan kunt u rond de jaarwisseling alprazolam (tablet) of Sileo (gel) geven. Deze medicatie kan alleen in overleg met de dierenarts gegeven worden. Dit middel vermindert de angst en zorgt ervoor dat de hond geen nare herinneringen overhoudt.

Informeer nu vast bij de dierenarts wat u het beste kunt doen om uw hond te helpen!