U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Hoe helpt u de vogels buiten in de tuin?

 

Wanneer moeten we de vogels in de winter echt helpen?

U kunt uw tuin vogelvriendelijk inrichten. Plaats nestkasten, voederhuisjes en plant struiken die bessen dragen in de winter (b.v. meidoorn, gelderse roos, rozenbottel, klimop, kardinaalsmuts of een krentenboompje.)

In de herfst bouwen vogels een vetlaag op, om de winter door te komen. Maar als het echt koud is, een aantal dagen onder nul, is het goed om de vogels bij te voeren.

Maar wat is dan goede voeding voor de vogels buiten?

Sommige dingen zoals brood en pindakaas zijn te zout voor vogels (veroorzaakt uitdroging). Wat broodkruimels mag wel. Het beste kunt u strooivoeding kopen en die op een schone voederplank (huisje) leggen. Ook kunt u stukjes fruit neerleggen. Wel met regelmaat tussendoor schoonmaken, om verspreiden van ziektes en rotten te voorkomen. Ongebrande en ongezouten pinda’s in pindasilo’s en vetbollen kunt u ophangen (niet in de zon)

Wat moet u niet voeren.

Vetbollen liever niet in een netje hangen (zelf maken, zie website vd vogelbescherming), vogels kunnen er verstrikt in raken. Geen melk, boter of margarine en geen gekookte etensresten geven. Voer niet overmatig, dit trekt ongedierte aan.

Drinken voor vogels

Dek bij kou de drinkbakjes af met een stuk gaas. Dan voorkom je dat vogels in het bakje kunnen badderen en hun veren bevriezen. Bij vorst kun je met een hamer ijsblokjes vergruizen en dit als drinken serveren. Gebruik geen ijzeren bakjes, want daar vriezen vogels aan vast.