U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Hoe raakt uw dier de extra kilo's weer kwijt?

De feestdagen zijn weer voorbij, maar hoe zit het met de extra kilo’s?

Het “gewone leven” is voor de meeste van ons weer begonnen. We komen weer in beweging en eten en drinken weer normaal. Tijdens de feestdagen eten we vaak meer dan dat we nodig hebben, en bewegen meestal minder. Maar hoe zit het met de extra kilo’s, die uw hond of kat heeft opgedaan tijdens de feestdagen?

Onbewust geven we onze huisdieren wat vaker een extraatje tijdens deze dagen. Maar weet u eigenlijk wel dat overgewicht bij een hond of kat zijn levensduur verkort? De organen moeten, bij overgewicht, veel harder werken om alles goed te laten functioneren. Daarnaast kunnen er allerlei klachten ontstaan, zoals verhoogde kans op hart- en vaatziekte, overbelasting van de gewrichten, groter anesthesierisico bij een operatie, verlaagde immuniteit (eerder kans op ziek worden), minder uithoudingsvermogen, blaasgruis bij de kat en vachtproblemen (kat kan zich niet meer wassen). Kortom het welzijn van uw dier is bij overgewicht in het geding.

Hoe ontstaat overgewicht?
Het is eigenlijk heel eenvoudig, als de energieopname (eten) groter is dan het energieverbruik (bewegen) ontstaat er overgewicht. Uw dier heeft voldoende aan de richtlijnen die op de verpakking staat. Elk extraatje zal van de voeding moeten worden afgetrokken. Of er zal meer bewogen moeten worden. Tafelrestjes, boterham, calorierijke hondensnacks, het tikt allemaal (onbewust) behoorlijk aan.

Na castratie en sterilisatie verandert de hormoonhuishouding, waardoor de stofwisseling langzamer wordt. Ook bepaalde ziektes, zoals, trage schildklier of ziekte van Cushing, kunnen overgewicht veroorzaken.

De vicieuze cirkel van overgewicht 
Bij overgewicht  is het moeilijk om de vicieuze cirkel te doorbreken. Overgewicht leidt namelijk tot minder lichamelijke activiteit en dus tot een verminderd energieverbruik. Dit leidt  weer  tot een toename van het gewicht en daardoor volgt weer verminderde lichamelijke activiteit.

En vaak willen de dieren wel bewegen maar worden ze belemmerd door hun gewicht, dat is dus ook nog frustrerend voor ze.

Wat kunt u doen?
Om de cirkel te doorbreken kunt u (tijdelijk) een afvaldieet geven. Dit dieet zorgt ervoor dat uw dier voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt (dit gebeurd niet als u van zijn eigen voeding minder gaat geven). Het afvaldieet geeft een verzadigd gevoel, waardoor de hond of kat niet zal schooien om meer. Daarnaast is het belangrijk om uw dier niet te snel te laten afvallen. De assistentes willen u daar graag bij helpen!

Als u het afvaldieet van Specific wilt proberen dan ontvangt u op de eerste zak (ongeacht aantal kilo) 50% korting en op de tweede 25% korting. Tevens zit er smaakgarantie op de zakken. Lust uw dier het niet dan krijgt u het volledige aankoopbedrag terug. Geldig op de 1e zak en bij inlevering van de zak met het restant van de brokken.

Naast de andere voeding is meer bewegen natuurlijk ook van belang. Wat langere wandelingen of spelen helpen daarbij. (langzaam opbouwen!)