U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Hoe ontdek je een wormenbesmetting?

De Jack Russels van onze assistente Inge, vertellen hierbij hun verhaal over een wormenbesmetting (zo zie je dat alle honden dit kan overkomen)

Het nut van ontlastingsonderzoek

Wij zijn Billy en Sylvester, twee knappe (vinden wij zelf) Jack Russell broers.

In januari 2017 zijn we bij onze baasjes in Kalenberg komen wonen, dat viel niet tegen; lekkere zachte mandjes en een goede catering!

Soms gaan we ook mee op klus maar daarover een andere keer meer.

Een paar weken geleden wilde mijn broer Billy slecht eten, werd ook wat schraal en was niet zo in zijn hum. Bij onderzoek door dierenarts Jeroen werd duidelijk dat hij pijnlijk voor in de buik was.

Nu vullen wij ons voedsel ook wel eens aan met wat we onderweg vinden, ons vrouwtje roept dan heel hard BAH en in ruil voor een brokje laten we dat dan vallen. Maar als je ver genoeg weg bent, kan je dat ook gauw doorslikken en dan alsnog je brokje gaan halen. Maar goed we dwalen af, Billy kreeg speciaal  voer maar het ging niet veel beter.

Gadver; ging hij ook nog 's nachts in zijn bench poepen, diarree noemt het vrouwtje dat, kleedjes in de was, bench schoonmaken. En weer naar de dierenarts. Na een buikecho werd er niets alarmerendst gevonden.

Dus streng op dieet, jammer dat ik daar ook aan mee moest doen, dat stukje vlees als de baas klaar is met eten ging dus ook niet meer. Terwijl ik nergens last van had!

Ontlastingonderzoek.

Wat er  vervolgens gebeurde was, dat ze onze poep mee ging nemen voor ontlastingsonderzoek, bleken we last van wormen hebben.

Opgelost met een driedaagse kuur tabletjes en is dat gestink ‘s nachts ook weer over. Ik heb wel mijn eigen bench maar mocht wel van de geur “meegenieten”. Conclusie ook al ontworm je volgens schema een ontlastingsonderzoek op zijn tijd is aan te raden, zeker bij klachten! Geen onnodige belasting voor de hond ( wel voor de eigenaar om ‘s morgens vroeg zo’n smakelijk poepje in het potje te doen.) Indien er geen wormeieren in de ontlasting worden gevonden, kan de ontworming worden uitgesteld.

Beide honden waren besmet met de wormensoort Anmcylostoma, een haakworm die weinig voorkomt. De besmetting hebben ze mogelijk opgenomen via de vos(senontlasting).

Groetjes van Billy, Syvester en Inge