U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Weet u of uw huisdier overgewicht heeft?

Hoe weet u of uw huisdier te dik is?

Wist u dat 40% van onze huisdieren overgewicht heeft?

Maar weet u eigenlijk wel dat overgewicht bij een hond of kat zijn levensduur verkort? De organen moeten, bij overgewicht, veel harder werken om alles goed te laten functioneren. Daarnaast kunnen er allerlei klachten ontstaan, zoals verhoogde kans op hart- en vaatziekte, overbelasting van de gewrichten, groter anesthesierisico’s bij een operatie, verlaagde immuniteit (eerder kans op ziek worden), minder uithoudingsvermogen, blaasgruis bij de kat en vachtproblemen (kat kan zich niet meer wassen). Kortom het welzijn van uw dier is bij overgewicht in het geding.

Hoe ontstaat overgewicht?
Het is eigenlijk heel eenvoudig, als de energieopname (eten) groter is dan het energieverbruik (bewegen) ontstaat er overgewicht. Deze ongebruikte energie wordt omgezet in lichaamsvet.

Na castratie en sterilisatie verandert de hormoonhuishouding, waardoor de stofwisseling langzamer wordt. Ook bepaalde ziektes, zoals, trage schildklier of ziekte van Cushing, kunnen overgewicht veroorzaken.

Hoe weet u of uw hond te dik is?
Uw dier is te dik als er geen ribben voelbaar zijn bij zachte druk van de vingertoppen, er geen taille zichtbaar is achter de ribben en als er geen oplopende buiklijn is te zien (een hangbuik)

De vicieuze cirkel van overgewicht 
Bij overgewicht  is het moeilijk om de vicieuze cirkel te doorbreken. Overgewicht leidt namelijk tot minder lichamelijke activiteit en dus tot een verminderd energieverbruik. Dit leidt weer tot een toename van het gewicht en daardoor volgt weer verminderde lichamelijke activiteit.

Vaak willen de dieren wel bewegen maar worden ze belemmerd door hun gewicht, dat is dus ook nog frustrerend voor ze.

Wat kunt u doen?
Om de cirkel te doorbreken kunt u (tijdelijk) een afvaldieet geven. Dit dieet zorgt ervoor dat uw dier voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt (dit gebeurd niet als u van zijn eigen voeding minder gaat geven). Het afvaldieet geeft een verzadigd gevoel, waardoor de hond of kat niet zal schooien om meer. Daarnaast is het belangrijk om uw dier niet te snel te laten afvallen. De assistentes willen u daar graag bij helpen!

Als u het afvaldieet van Specific wilt proberen dan ontvangt u op de eerste zak (ongeacht aantal kilo) 50% korting en op de tweede 25% korting. Tevens zit er smaakgarantie op de zakken. Lust uw dier het niet dan krijgt u het volledige aankoopbedrag terug. Geldig op de 1e zak en bij inlevering van de zak met het restant van de brokken.

Naast het afvaldieet  is meer bewegen natuurlijk ook van belang. Wat langere wandelingen of spelen helpen daarbij. (langzaam opbouwen!)