U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Bijzondere patiënt: Lips

Het verhaal van Lips, een bijzonder patient

23 mei 2018 kwamen we met Lips (7 jaar oud), een van onze water Varanen ( Varanus Salvator) bij dierenkliniek de Woldberg. Ze was snachts begonnen met eieren leggen en was bij 5 eieren opgehouden. Wat vrij weinig is voor een varaan. Omdat we haar nog niet zo gek lang hebben, toch maar even contact opgenomen voor een röntgenfoto. Jeroen heeft ons gerust gesteld met het maken van foto en de uitleg dat dit soms wel langer kan duren. Op de röntgenfoto waren nog 6 eieren te zien, mocht ze binnen 24 uur niet verder gaan met leggen moesten we terug komen.

  

Water Varaan Lips

Thuis heeft ze binnen enkele uren de laatste 6 eieren nog gelegd. 

Op goed geluk hebben we ze in de broedstoof gelegd, omdat sommige varanen partegonesische bevruchte eieren leggen. Parthenogenese is simpel uitgelegd een bevruchting zonder dat er een mannelijke partner aanwezig is geweest. Dit is een bijzondere manier van bevruchting die alleen voorkomt bij 70 gewervelde diersoorten(0.1 procent van de gewervelde diersoorten) voorkomt.

 

Röntgenfoto van Lips en haar eieren in de broedstoof

Van de 11 eieren bleef er in de weken die volgden slechts 1 ei goed.

169 dagen later (7 november 2018) werden wij blij verrast door een klein varaantje (Hela) in de broedstoof. Wij hadden het kleintje nog niet verwacht aangezien uitbroeden normaal ongeveer 180 tot 200 dagen duurt.

 

Baby Hela

Lips voelt zich bij ons op haar gemak, aangezien ze bij de vorige eigenaren weinig tot geen eieren heeft gelegd, bij ons legde ze 19 september wederom een nest met 15 eieren. Waarvan er nu nog 1 in de broedstoof ligt. We houden onze vingers gekruist, omdat er nog altijd geen mannelijke partner aanwezig is.

Terwijl ik dit verhaaltje schrijf (28-2) is Lips weer begonnen met eieren leggen. Ondertussen hebben we wel een man voor haar gevonden, maar die hebben elkaar nog niet ontmoet.

Het is altijd zoeken geweest naar een goede dierenarts voor onze reptielen, maar gelukkig hebben we de Woldberg gevonden