U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Het gevaar van hertengewei als kauwkluif

Afgelopen week kwam er een jonge hond bij ons in verband met een fractuur van de hoektand. Deze fractuur is ontstaan door het kauwen op een hertengewei, welke als kauwmateriaal was aanbevolen door een medewerker van een dierenwinkel. Helaas zien wij vaker dit soort beschadigingen aan de tanden en kiezen doordat er gekauwd wordt op een gewei of soepbotten. Deze zijn echter te hard en wordt door onze tandheelkundig dierenarts, Valérie de Melker - ter Braake, met klem afgeraden.

Deze hond van 16 maanden oud, had het geluk dat hierbij het wortelkanaal (de holte in de tand waar zich de zenuw bevindt) gesloten bleef. Hierdoor bleef de schade beperkt, en kon hij behandeld worden aan enkel een glazuurbeschadiging. Dit is onder volledige narcose in een steriele omgeving geseald.

 

 

Foto 1: Hier is duidelijk het glazuurdefect te zien.       Foto 2: Het glazuurdefect word geseald. Zodat bacteriën uit de bek niet het wortelkanaal kunnen bereiken


Let op! bij honden onder de 1,5 jaar betreft dit een spoedgeval en moet de hond binnen 24 tot 48 uur behandeld worden. Hiermee voorkom je dat de tand afsterft en bacteriën uit de bek het wortelkanaal ingaan. Bij honden boven de 1,5 jaar zal een wortelbehandeling nodig zijn.

In alle gevallen geldt ook hier "beter voorkomen dan genezen", laat uw hond dus op verantwoord materiaal kauwen!