U bent hier: Home >> Huisdieren >> Nieuws

Start nu met hulp bij vuurwerkangst!

De maand december staat niet alleen voor gezelligheid, maar voor best veel honden ook voor vuurwerkangst. Wat is het fijn als uw hond geen krimp geeft om dat geknal. Maar de eigenaren van honden met vuurwerkangst weten hoe bang hun honden kunnen zijn. Wat kunt u doen om uw hond zo goed mogelijk te helpen?

Er is een verschil tussen schrikken, even bang zijn na een knal, maar daarna weer herstellen tot de hele dag liggen te rillen van angst. Kijk goed hoe bang uw hond echt is. Geef steun, door leiding te nemen, maar ga niet “troosten”. Daarmee bevestigt u alleen maar de angst. Raadpleeg een goede erkende gedragstherapeut bij vuurwerkangst. U kunt echt meer doen dan dat u misschien verwacht.

Naast gedragstrainingen kunt u ook gebruik maken van hulpmiddelen als voedingssupplementen, speciale halsbanden, verdampers en in het uiterste geval medicatie. Ook is de medicatie die vorig jaar nog verkrijgbaar was dit jaar niet meer beschikbaar. Medicatie kan alleen in overleg met de dierenarts mee gegeven worden, omdat sommige tabletten niet gegeven kunnen worden bij o.a. nierfalen of epilepsie. De meeste supplementen moet langer gegeven worden om optimaal hun werk te kunnen doen. Het is dus belangrijk om hiermee op tijd, in november al, te beginnen. Ook voor katten zijn er verschillende supplementen te krijgen, maar ook hierbij geldt begin op tijd!

Natuurlijk moet de hond ook op Oudjaarsdag uitgelaten worden. Laat dit doen door iemand die zelf niet angstig of schrikachtig is en lijn de hond aan om vluchten te voorkomen. Probeer tijdens de wandeling de aandacht vast te houden met een speeltje of doe appèloefeningen. U kunt alternatieve routes lopen, andere locaties en tijdstippen. Doe 's avonds de gordijnen en ramen dicht, zet evt. de radio aan (maar let op dat er geen vuurwerkgeluiden te horen zijn) en laat de hond nooit alleen achter!


Wij wensen u alvast een prettige jaarwisseling!