U bent hier: Home >> Huisdieren >> Overige informatie >> Bench aanleren

Bench aanleren

De bench, een handig hulpmiddel bij het opvoeden van je pup.

De bench

Een bench in een handig hulpmiddel in het eerste levensjaar van de pup.
Of het voor de hond een succes wordt, hangt voor een groot deel van de eigenaren af.

Voordelen van een bench:

 • Veilige plek voor de pup (nooit voor straf gebruiken) In de bench laten we de pup met rust.
 • De pup leert zelfstandig en alleen te zijn. Hij kan u niet de hele tijd achterna lopen. Achterna lopen lijkt heel aandoenlijk als ze zo klein zijn, maar werkt ook verlatingsangst in de hand. Een hond moet leren, dat alleen zijn, ook goed is.
 • De bench biedt rust aan de pup, als hij te druk blijft kunt u de pup even in de bench doen om hem te kalmeren.
 • Mocht de hond op latere leeftijd, onverhoopt, tijdelijk rust moeten nemen, door een operatie of lichamelijke aandoening, dan is hij een bench gewend.

Bovenstaande werkt alleen als de bench rustig en goed aangeleerd wordt.

Hoe leer je een bench aan?

 • Zet de bench in de kamer. Voer de pup naast of in de bench (als hij er al zelf in gaat).  De deur blijft nog open.
 • Beloon elke toenadering naar de bench, met behulp van uw stem of wat lekkers. Als de pup doorkrijgt dat naar de bench gaan wat oplevert, gaat u pas belonen als hij de bench uit zichzelf ingaat.
  Mocht uw pup niet zelf de bench in willen, leg het kleed van de bench dan voor de bench. Beloon elke toenadering naar het kleed en leg het, in kleine stapjes, terug in de bench.
 • Gaat de pup makkelijk uit zichzelf de bench in, dan kan u tijdens het voeren, de deur snel dicht en open doen. De tijd van het sluiten van de deur, langzaam opbouwen. Probeer te voorkomen dat de pup, het sluiten van de deur onprettig vindt, omdat je anders een stap terug bent in het gewenningsproces. Per pup kan het verschillen hoe snel u iets kunt opbouwen.
 • Is de pup moe, leidt hem naar de bench en laat hem daar slapen. Blijf er eerst naast zitten maar geef verder geen aandacht aan de pup. Neem steeds wat meer afstand van de bench. Laat de deur open, zodat hij eruit kan, als hij wakker wordt.
 • Probeer het sluiten van de deur ook op te bouwen, blijf eerst in zicht. Gaat dat goed, ga dan even uit beeld en kom snel terug. Piept de pup, als u uit beeld bent, laat dan met uw stem weten dat u er nog bent. En doe de deur weer zo snel mogelijk open als hij rustig is. Het is dan nog te vroeg om de deur langer dicht te doen. 

Het lijkt intensief om de bench aan te leren, maar als u er de eerste dagen de tijd voor neemt zult u zien dat de pup het snel leert. Omdat de “nest binding” in de eerste weken sterker is dan de “baasbinding”, kunt u daar gebruik van maken bij het aanleren van een eigen veilige plek (nest). Een pup heeft daar behoefte aan. Als de pup uit de bench komt geef hem dan geen aandacht. Uit de bench komen is heel normaal en maken we niet “leuker” dan nodig is.

Rond de 4 maanden, als de pup gaat wisselen, gaat hij vaak op dingen bijten. Rond de puberteit, krijgen ze vaak een sloopperiode. Heeft u een bench aangeleerd, dan kunt u dit onaangename gedrag voorkomen, als u niet thuis bent.

Als u uw pup goed heeft aangeleerd dat de bench een veilige plek is, heeft zowel uw pup als u  daar zelf veel voordeel van. Als de pup ouder wordt en hij in de bench moet als u weggaat, zorg er dan wel voor dat hij goed is uitgelaten en zijn energie kwijt is.

De bench is ook goed te gebruiken om uw pup zindelijk te maken. Normaliter bevuilen ze hun eigen nest niet. Maak de bench zo klein mogelijk, dat hij er alleen in kan liggen. Voor het zindelijk maken van uw pup vindt u op deze site meer informatie.

Heeft u nog vragen over het gebruik van de bench dan kunt u altijd bellen of langskomen.