U bent hier: Home >> Huisdieren >> Overige informatie >> Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining van de pup

Hoe maakt u uw pup zon snel en goed mogelijk zindelijk?

 Hoe krijg ik mijn pup zindelijk?

Heeft u een pup aangeschaft, dan is er naast genieten ook een hoop werk aan de winkel.  Want uw pup moet van alles leren. We besteden nu aandacht aan het zindelijk worden.

Waar loopt u tegen aan bij het zindelijk maken van een pup?

 •          De pup geeft nog niet aan wanneer hij zijn behoefte moet doen.
 •          De pup weet nog niet dat hij buiten zijn behoefte moet doen
 •          De pup is te veel afgeleid buiten om zijn behoefte te doen

Het zindelijk maken van een pup gaat het snelst als u er de eerste dagen/weken veel tijd in steekt. Honden zijn gewoontedieren, alles wat hun een goed gevoel oplevert wordt een gewoonte. Hier kunt u gebruik van maken om de pup zindelijk te maken.

 • Beloon alle behoefte die een pup buiten doet
 • Ga, in het begin, elk uur met uw pup naar buiten. Ga niet wandelen maar loop naar het dichtstbijzijnde stukje groen waar de pup zijn behoefte mag doen. Wacht daar tot de pup wat heeft gedaan en beloon dat, als de pup klaar is. Deze plek is al snel veilige plek voor uw pup om daar zijn behoefte te doen.
 • In het begin heeft de pup een nestbinding, hij voelt zich vooral veilig in het nest (thuis). De wandelingen zijn eigenlijk nog te spannend om zijn behoefte te doen. De nestbinding neemt af als de baasbinding sterker wordt. Dan gaat, het doen van de behoefte, tijdens de wandelingen ook steeds beter.
 • Kort wandelen kunt u een aantal keer per dag kort doen. In het begin is er vaak teveel afleiding, of is het nog te spannend voor de pup, om zijn behoefte tijdens de wandeling te doen. Dan kan het gebeuren dat de pup zijn behoefte in huis doet bij thuiskomst. Straf dit nooit! Ruim het ongelukje op, zonder dat de pup erbij is. Eindig elke wandeling op zijn eigen vertrouwde stukje groen bij huis, hiermee kunt u voorkomen dat hij ongelukjes in huis krijgt na de wandeling. Uiteraard beloont u de pup als hij zijn behoefte wel onderweg doet. Op deze manier leert hij dat dit uiteindelijk van hem verwacht wordt.
 • Leer een bench aan. De bench is een goed hulpmiddel bij het zindelijk maken van de pup. Een pup bevuilt zijn eigen nest niet gauw. Maak de bench zo klein (b.v. met behulp van een krat) dat hij er alleen in kan liggen. Geef de pup regelmatig de kans om buiten wat te doen, dan is de kans op ongelukjes, klein.
 • Laat de pup na het slapen, spelen en eten altijd even naar buiten. Vaak moeten ze daarna plassen. Let op drentel- en piep gedrag, ook dat is een teken dat de pup moet.
 • Een hele nacht zijn behoefte ophouden moet een pup leren. Het gaat het snelst als u een wekker zet (1 of 2 x per nacht). Zo voorkomt u ongelukjes en het ’s nachts piepen van uw pup, waardoor er ander ongewenst gedrag kan ontstaan. U kunt de tijd, tussen het zetten van de wekker, langzaam uitbreiden. Vaak gaat het redelijk snel dat de pup ’s nachts zindelijk is.

Denk eraan dat bij elke gedrag, wat de hond een goed gevoel oplevert, het een gewoonte kan worden. Dus als de hond vaak een ongelukje in huis heeft, dit geeft een goed gevoel, namelijk een lege blaas, kan dat dus als gevolg kan hebben dat hij leert dat hij ook binnen zijn behoefte kan doen. In het begin zal het zeker gebeuren omdat de kringspier nog onvoldoende getraind is, de blaas nog klein is en u de signalen nog moet leren herkennen. Dat is geen probleem, probeer het alleen zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat moet u niet doen?

 •          Straffen bij ongelukjes. Uw pup kan bang worden en helemaal niet meer willen plassen bij u in de buurt.
 •          Krant zindelijk maken

Het verschilt per pup hoe snel hij/zij zindelijk wordt. Verlies het vertrouwen niet als het wat langer duurt. Het komt zeker goed als u bovenstaande adviezen volgt.