U bent hier: Home >> Praktijk >> Wegwijzer / faciliteiten >> Tandheelkunde

Tandheelkunde bij dieren

Dierenkliniek de Woldberg beschikt over twee dierenartsen die gespecialiseerd zijn in tandheelkundige verrichtingen. De tandheelkundige unit bevindt zich in de voorbereidingsruimte van de hoofdvestiging in Steenwijk.

Tandheelkundige verrichtingen

In de praktijk zijn er twee dierenartsen en 2 paraveterinairen die zich speciaal toeleggen op de gebitsbehandelingen.
Een professionele gebitsbehandeling gebeurd altijd onder narcose.
Het gebit wordt volledig nagekeken, gereinigd met een ultrasone scaler en gepolijst. Dit gebeurd met de zogenoemde tandheelkundige unit.
De tandheelkundige unit is geschikt om op een professionele manier bij uw huisdier verschillende tandheelkundige verrichtingen uit te voeren, zoals:

  • Reinigen van tanden en kiezen
  • Trekken en boren van tanden en kiezen
  • Slijpen van tanden en kiezen

Daarnaast beschikken wij ook over een dentaal röntgenapparaat zodat er röntgenfoto's van het gebit gemaakt kunnen worden.

Chirurgische extractie

Kiezen hebben vaak 3 of 4 wortels die uit elkaar kunnen staan. Zou je deze kies gewoon trekken met behulp van een tang, dan is de kans heel groot dat er wortels afbreken en deze blijven dan in de kaak problemen geven.

Daarom worden kiezen bij ons vaak chirurgisch verwijderd. Dat betekend dat we eerst een tandvleesflap maken. Vervolgens fresen we een stukje bot bij de kies weg om zo doende ruimte te krijgen om de kies te verwijderen. Natuurlijk wordt daarna het tandvlees gehecht.

Gebitsproblemen

Wij zien veel honden, katten en konijnen met gebitsproblemen. Dit varieert van losse of afgebroken tanden en kiezen, tandsteen, tot aangeboren standsafwijkingen.
Om problemen te voorkomen is het belangrijk het gebit van uw huisdier goed in de gaten te houden. Dit wordt in elk geval tijdens de jaarlijkse vaccinatie gecontroleerd. 


Een volledige gebitsonderzoek kan alleen onder narcose gedaan worden. Daardoor is het ook heel moeilijk om van tevoren bij een wakker dier in te schatten wat er precies met het gebit aan de hand is en wat er moet gebeuren.
Daarnaast raden wij aan pups en kittens op een leeftijd van 6 maanden te laten controleren op standsafwijkingen en de aanwezigheid van persisterende melktanden of kiezen.

 

tandheelkunde bij dieren   tandheelkunde bij dieren